Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Άνθιμος

Τους τελευταίους μήνες έχει “ανοίξει” ξανά το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ. ή πιο απλά Σκόπια). Ένα θέμα που μας είχε προβληματίσει σαν έθνος και στις αρχές της δεκαετίας του '90. Μια ιστορία που δεν έλειξε ποτέ και τώρα που τίθεται θέμα ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. και στο Ν.Α.Τ.Ο.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να μην πάρει καμία θέση. Η υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη στέκει απλώς θεατής στο θέατρο του παραλόγου που έχει στηθεί εντέχνως. Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ερντογάν έχει στείλει διάβημα προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αναγνωστεί η Π.Γ.Δ.Μ. ως Μακεδόνια. Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα απάντηση.

Ρόλο Υπουργού Εξωτερικών έχει αναλάβει ο μητροπολίτης Θεσσαλόνικης Άνθιμος. Ο κ. Άνθιμος έχει μάλλον ξεχάσει πως η εκκλησία δεν πρέπει να παρεμβαίνει στους πολιτικούς κόλπους (όπως και η πολιτική δεν πρέπει να παρεμβαίνει στους εκκλησιαστικούς κόλπους). Η δέξια λογική της κυβέρνησης όμως, έχει δώσει το δικαιώμα στην Εκκλησία της Ελλάδας να επεμβαίνει συνεχώς στα κοινά. Φαίνεται πως τώρα πλέον “οι εθνοπατέρες” κληρικοί (όπως θέλει να παρουσιάσει τους παπάδες ο κ. Άνθιμος) δεν αρκούνται στον ρόλο τους σαν κοινωνικοί λειτουργοί.

Ο κ. Άνθιμος προκειμένου να έχει το λαϊκό έρισμα μαζί του εν όψει και της αλλαγής του Αρχιεπισκόπου προσπαθεί να έχει συνεχή και ενεργή πολιτική δράση. Πόσο τυχαίο είναι το γεγονός πως και μέχρι δημοσκοπήσεις έχουν γίνει προκειμένου να δουν την απήχησει που έχει στον κόσμο ο κ. Άνθιμος;

Η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από “σωτήρες”. Το μόνο που χρειάζεται είναι η κυβέρνηση να σταθεί στα πόδια της και αν δεν μπορεί ας παραιτηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: