Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007

ΑΥΤΟΙ ΒΓΗΚΑΝ... ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

Έχει περάσει λίγο παραπάνω από ένας μήνας απο την ημερομηνία διεξαγωγής των Εθνικών εκλογών. Λίγο παραπάνω απο ένας μήνας χρειάστηκε για την πανηγυρικά νικήτρια κυβερνητική παράταξης της Νέας Δημοκρατίας να πάρει πίσω δύο απο τις μεγαλύτερες δεσμέυσεις της, αυτές που πονάνε πιο πολύ τον κοσμάκη...


Μας είπαν πως δεν θα αυξήσουν το ΦΠΑ για τα πρώτα δυο χρόνια, για τα άλλα δυο δεν μπορούσαν να δεσμευτούν... Δηλαδή εκτός απο τη χονδροειδή “πατάτα” του πρωθυπουργού, να δηλώνει πως δεν μπορεί να εγγυηθεί τα αποτελέσματα που θα επιφέρει στην οικονομία το πρόγραμμά του, (ΕΛΕΟΣ!!!), βλέπουμε και τον Αλογοσκούφη, Υπουργο Εθνικής Οικονομίας, να “τρώει πόρτα” στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί δεν μπορεί να αυξήσει τον ΦΠΑ κατευθείαν στο 25%, και τώρα εξετάζεται το ενδεχόμενο να πάει αρχικά στο 22% ή στο 21%.


Με απλά λόγια, αυτό μεταφράζεται ως εξής: Όλοι πληρώνουμε τον ίδιο φόρο, ανεξάρτητα απο το εισόδημά μας και απο την περιουσία μας. Αυτό λέγεται έμμεση φορολογία. Μοίαζει πολύ δημοκρατικό, αλλά δεν είναι. Στην πραγματικότητα είναι η μέγιστη αδικία. Ο ρόλος ενός σύγχρονου και προοδευτικού φορολογικού συστήματος, είναι να στηρίζουν οι πλουσιότεροι τους φτωχότερους, πληρώνοντας μεγαλύτερο ποσοστό (και όχι απλά ποσό) φόρων. Η έμμεση φορολογία του ΦΠΑ είναι κάτι πολύ πιο άδικο. Πληρώνεις δέκα ευρώ; τα δύο (ελπίζουμε να μην προλάβουμε να δούμε την παιρεταίρω αύξηση και να αλλάξει κάτι σύντομα) τα πληρώνεις στο κράτος. Πληρώνουν οι έχοντες δέκα ευρώ; Δύο και γι'αυτούς.


Αυτό περίμεναν να δούν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας; Ή μήπως τις χοντράδες στο ασφαλίστικό, που ακόμα συντάξεις περιμένουμε, και συντάξεις δεν υπάρχουν; Που δεν μπορούν να τα βρουν και να μας που και εμάς τι θα γίνει;... Όταν βέβαια η μάυρη και άραχλη τρύπα των χρημάτων που λείπουν απο τα ταμεία μόνο μεγαλώνει, και δεν έχουν ακόμα επιστραφεί τα κλεμμένα και παιγμένα με υψηλό ρίσκο και χμένα λεφτά, τότε τα προβλήματα διογκόνωνται επίσης.


Αλλά ας πούμε πως δεν φταίνε τα λεφτά. Ας πούμε πως οι Έλληνες βγαίνουν πολύ νωρίς στην σύνταξη (που δεν βγαίνουν). Ας κάνουμε αυτήν την εξωφρενική υπόθεση. Ποιά είναι η πολιτική και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για να αλλάξει την αναλογία εργαζόμενων και συνταξιούχων; Για να αλλάξει την αναλογία νέων και γέρων; Μηδέν...


Να γυρίσουν πίσω τα λεφτά στα ασφαλιστικά ταμεία επιτέλους. Να ασχοληθεί και κανένας με το θέμα των ποινικών ευθυνών και την απόδωση δικαιοσύνης... Όλα έχουν και τα όριά τους. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε στην σύνταξη στα 80 και να παίρνουμε συντάξεις 100 ευρώ. Δεν θέλουμε να είμαστε η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: