Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Το θέμα του Κοσσόβου στην Χάγη

Την στήριξή του στην πρόταση της Σερβίας για παραπομπή του θέματος της νομιμότητας της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσόβου εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μ. Τάντιτς, στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Τάντιτς υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Σερβίας και επεσήμανε την συμβολή του στην προσπάθεια αυτή. Ο Γ. Α. Παπανδρέου, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα προεδρεύσει στην συνεδρίαση του Προεδρείου, ενώ συμμετείχε στην ειδική συνεδρίαση της 4ης Ετήσιας Συνάντησης για την Παγκόσμια Πρωτοβουλία, του Ιδρύματος Κλίντον με θέμα : «Κλιματικές Αλλαγές και Φτώχεια».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε σήμερα, στη Νέα Υόρκη, με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις ΗΠΑ, όπου θα προεδρεύσει αύριο, Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος της Σερβίας, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον φίλο Πρόεδρο, Μπόρις Τάντιτς.

Έχουμε συνεργαστεί στενά μαζί. Πρώτα απ? όλα, για την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των Δυτικών Βαλκανίων και βεβαίως, της Σερβίας και επιμένουμε στην επίσπευση αυτής της προσπάθειας, αυτού του στόχου.

Έχουμε συνεργαστεί για τον σχηματισμό μιας συμμαχικής κυβέρνησης στη Σερβία, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Και βεβαίως, συνεργαζόμαστε για τα ευρύτερα βαλκανικά ζητήματα και όπως είπε και ο ίδιος, στηρίζουμε την προσπάθειά του, την προσπάθεια της Σερβίας, να παραπέμψει το θέμα του Κοσσυφοπεδίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση, που πρέπει να πάρει ο ΟΗΕ, ένα ψήφισμα που θα συμβάλλει εποικοδομητικά στην εκτόνωση, αλλά θα έλεγα και σε ένα διέξοδο από την κρίση που υπάρχει στα Βαλκάνια, γύρω από το Κοσσυφοπέδιο.

Είναι σίγουρο ότι, η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία, μια πρωτοβουλία από έναν άνθρωπο με ιδιαίτερη αξιοπιστία, τον Μπόρις Τάντιτς.

Μ.ΤΑΝΤΙΤΣ: Μιλήσαμε, όπως πάντα, με πολύ αποτελεσματικό τρόπο και είμαι πολύ ικανοποιημένος από το πώς αντιλαμβανόμαστε στην Σερβία και στην Ελλάδα την κατάσταση σε αυτό το κομμάτι της Ευρώπης.

Η Σερβία, κατά την γνώμη μου, πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά όχι μόνο η Σερβία. Σκέφτομαι πάντα για ολόκληρη την περιοχή. Ο Γιώργος. Παπανδρέου στηρίζει πάντα την ευρωπαϊκή προοπτική όλης της περιοχής και κυρίως, των Δυτικών Βαλκανίων. Ως περιφερειακός ηγέτης, ως ευρωπαίος πολιτικός και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Αύριο θα συναντηθούμε και πάλι στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να εξηγήσουμε τα σχέδιά μας.

Συζητούμε πάντα για το Κόσοβο, ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα στην περιφερειακή πολιτική. Η Σερβία έχει σχέδιο προκειμένου να απομακρύνει το κεντρικό θέμα του Κοσόβου από την πολιτική συζήτηση και να το περιορίσουμε στο νομικό πεδίο, για αυτό καταθέτουμε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΟΗΕ, με το οποίο ζητούμε την συμβουλευτική γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου, σχετικά με την νομιμότητα της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας. Για την πολιτική της Σερβίας είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά νομίζω ότι αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι σημαντικός τόσο για την περιφερειακή ασφάλεια όσο και για την μελλοντική σταθερότητα, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συμμετείχε σήμερα, στην ειδική συνεδρίαση της 4ης Ετήσιας Συνάντησης για την Παγκόσμια Πρωτοβουλία, του Ιδρύματος Κλίντον, με θέμα: «Κλιματικές Αλλαγές και Φτώχεια»

Μετά την συνεδρίαση, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Είναι κοινή πεποίθηση πια, ότι ζούμε σε ένα σύστημα που όλο και περισσότερο βοηθά ώστε να συγκεντρώνεται η εξουσία και η δύναμη στους λίγους, ενώ περιθωριοποιούνται οι πολλοί. Χάνουν δύναμη, χάνουν δικαιώματα. Αυτό το βιώνουμε παντού. Και αυτό είναι που είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: