Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Μία ακόμη χώρα στον μηχανισμό στήριξης

Σήμερα ανακοινώθηκε η προσφυγή μίας ακόμη χώρας-μέλος της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης στον οικονομικό μηχανισμό στήριξης και πρόκειται για την Πορτογαλία.

Μία ακόμη χώρα με κυβερνόν κόμμα μέλους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των αγορών και αναγκάζεται να μπει κι αυτή με την σειρά της στην ίδια ρότα με την χώρα μας.

Πόσο τυχαίο όμως είναι το γεγονός πως όλες οι χώρες – μέλη της Ε.Ε. που έχουν πρόβλημα οικονομικό έχουν και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις; Αυτό το ερώτημα το αφήνω προς το παρόν να πλανάται.

Το πρόβλημα μας δεν είναι η Ε.Ε. ή η Ο.Ν.Ε. αλλά οι συσχετισμοί που επικρατούν. Ως γνωστόν αρκετές αποφάσεις παίρνονται στις Βρυξέλλες και δυστυχώς η χαλαρή ψήφος των εκλογών του Ιουνίου του 2009 έχουν φέρει για μία ακόμη 5ετία στο «τιμόνι» της Ένωσης το Λαϊκό Ευρωπαϊκό Κόμμα και σε θέσεις ευθύνης τον Μπαρόζο και τον Ρεν. Το πρόβλημα μας είναι η μηδενική οργάνωση της ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης σε ενιαία βάση προκειμένου να ωφεληθούν όλα τα κράτη μέλη κι όχι η Γερμανία ή η Γαλλία σε βάρος της υπόλοιπης Ευρώπης.

Η λύση και βέβαια μπορεί αν δοθεί από τους λαούς παίρνοντας όμως κι αυτοί στα σοβαρά από δω και πέρα τον ρόλο τους και μετέχοντας σε κάθε εκλογική διαδικασία, γιατί τελικά όσοι απείχαν από τις εκλογές ίσως εν τέλει να είναι και συνένοχοι σ’ ένα βαθμό για τους συσχετισμούς στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: