Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Ένας ακόμα προϋπολογισμός έρχεται

Σε περίοδο μεγάλης πολιτικής και οικονομικής κρίσης σε λίγες μέρες το ελληνικό κοινοβούλιο θα κλιθεί να ψηφίσει τον προϋπολογισμό για το νέο έτος. Ένας προϋπολογισμός ο οποίος είναι πολύ πιθανό να είναι αρωγός στην τοποθέτηση της ταφόπλακας που θέλει να βάλει η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση.
Πριν από λίγες μέρες το ευρωπαϊκό δικαστήριο “δικαίωσε” τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (τα πρώτα Ιδιωτικά Τριτοβάθμια Ιδρύματα). Η πελατεία γι αυτά τα είναι έτοιμη εδώ και δύο χρόνια που εφαρμόζεται η βάση του 10.
Όπως είναι εύκολα κατανοητό οι συγκυρίες δείχνουν πως το μόνο που δεν θέλει η Ν.Δ. είναι η ενδυνάμωση του ελληνικού πανεπιστημίου, είναι η δημιουργία κριτικά σκεπτόμενων πολιτών. Μοναδικός τους στόχος είναι η εξυπηρέτηση του κεφαλαίου και των εταίρων τους.
Πριν τις εκλογές του Μαρτίου του 2004 η Νέα Δημοκρατία υποσχόταν το 5% του Α.Ε.Π. για την παιδεία. Πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 η Νέα Δημοκρατία δήλωνε ικανοποιημένη για την οικονομική στήριξη που παρείχε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αλήθεια όμως, πιο είναι το πραγματικό αποτέλεσμα; Έχει δει κανείς κάποια σημαντική αλλαγή στο Τμήμα του ή στην σχολή του; Έχει πραγματικά βοηθηθεί οικονομικά το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από την κυβέρνηση της Δεξιάς; Την ώρα που μαθαίνουμε ότι έχουν “χαρίσει” εκατομμύρια ευρώ σε μονές μας ανακοινώνουν πως τελικά το ποσοστό του Α.Ε.Π. για την παιδεία θα είναι κάτω από το 3%.
Όσοι βιώνουν καθημερινά το ελληνικό πανεπιστήμιο εύκολα μπορούν να καταλάβουν πως το κυριότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη χρηματοδότησης και οι συνεχείς παρεμβάσεις του Υπουργείου σε διοικητικά θέματα που οδηγούν στην πλήρη απαξίωση της αυτοτέλειας του Ιδρύματος.
Πότε επιτέλους θα δώσει λεφτά το κράτος προκειμένου να φτιαχτούν εστίες για όλους τους φοιτητές, πότε θα δοθούν χρήματα προκειμένου να μπορούν όλοι να σιτίζονται δωρεάν, πότε θα καταφέρουμε να απαλλαγούμε από όσους κερδοφορούν σε βάρος του οικογενειακού μας εισοδήματος;
Η απάντηση από το Φοιτητικό Κίνημα πρέπει να δοθεί και πρέπει να είναι άμεση. Πρέπει όλοι μαζί να ξαναδώσουμε δύναμη στους Συλλόγους μας, να ενδυναμώσουμε τα όργανα τους, τις Γενικές μας Συνελεύσεις. Επιβάλλεται το Φοιτητικό Κίνημα να δώσει ένα μαζικό παρών σε λίγες μέρες εν όψη της επετείου του Πολυτεχνείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: