Τρίτη, 22 Ιουλίου 2008

Αντίο στα δωρεάν Συγγράμματα

Τα τελευταία δύο χρόνια το φοιτητικό κίνημα μάχεται τον Νόμο Πλαίσιο για τα Πανεπιστήμιο, που μας άφησε σαν παρακαταθήκη η πρώην υπουργός Παιδείας κ. Κουτσίκου. Ένα νόμο με μοναδικό σκοπό την πλήρη απαξίωση του Δημόσιου Ελληνικού Πανεπιστημίου σε συνδυασμό με όλους τους νόμους περί παιδείας (Αξιολόγηση, Ι.Δ.Β.Ε., Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π…) που έχει ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Από την πρώτη στιγμή όλες οι δυνάμεις που αντιστάθηκαν στην κυβερνητική πολιτική είχαν μιλήσει για κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων. Μόνο η Δ.Α.Π. – Ν.Δ.Φ.Κ. είχε υποστηρίξει τότε το αντίθετο (κάτι που κάνει ακόμα).

Με επιστολή που στάλθηκε στις 14/07/2008 είκοσι εφτά εκδοτικοί οίκοι πανεπιστημιακών συγγραμμάτων δηλώνουν πως δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων καθώς παραμένουν ακόμα απλήρωτοι από το Υπουργείο. Επιπλέον δηλώνουν πως είναι πλέον πολύ πιθανό από το νέο ακαδημαϊκό έτος να μην μοιραστούν σε αρκετά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα συγγράμματα για τα μαθήματά μας.

Όλα αυτά βέβαια εντελώς τυχαίως συμβαίνουν την περίοδο που ο κ. Στυλιανίδης διαμηνύει την αναγνώριση των Ιδιωτικών Κολλεγίων της χώρας αλλά και των Ι.Ε.Κ και ουσιαστικά μας ανακοινώνει την καταστρατήγηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Η Ν.Δ. για μία ακόμη φορά επιλέγει το θέρος προκειμένου να ξεδιπλώσει τα σχέδια της για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

Πλέον η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων είναι φανερή. Το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει χρόνιους αγώνες για την Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση. Δεν πρόκειται να κάτσουμε άπραγοι, βλέποντας την Δεξιά διακυβέρνηση μαζί με τους εταίρους της (εκδοτικούς οίκους, ιδιοκτήτες Κ.Ε.Σ.-Ι.Ε.Κ.) να διαλύουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας. Το φοιτητικό κίνημα έχει φωνή και θα ορθώσει για μία ακόμα φορά το ανάστημα του. Δεν θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν το μέλλον μας.

η προκείμενη επιστολή

"Αθήνα, 14 Ιουλίου 2008
Προς κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη,
υπουργό Παιδείας

Από το φθινόπωρο του 2007 έχουμε διαθέσει χιλιάδες συγγράμματα στους φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για το έτος 2007-2008, και βρισκόμαστε ήδη στον Ιούλιο του 2008.
Ανταποκριθήκαμε απόλυτα στην υποχρέωσή μας να παραδίνουμε τα συγγράμματα έγκαιρα, όπως προβλέπει ο σχετικός Νόμος.
Παράλληλα, είμαστε υποχρεωμένοι να προγραμματίσουμε την παραγωγή αντιτύπων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2008-2009) και αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, σημαίνει πάρα πολλά έξοδα για τις επιχειρήσεις μας.
Με λύπη, έκπληξη (και οργή, πλέον) σας υπενθυμίζουμε ότι όχι μόνο δεν έχουμε πληρωθεί για τα συγγράμματα που μοιράζουμε από το φθινόπωρο, αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν καν κοστολογηθεί.
Όλη αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση κωλυσιεργίας μας έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο, με συνέπεια εκτός όλων των άλλων να μην είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην παραγωγή βιβλίων για το επόμενο έτος που ξεκινάει σε δύο μόλις μήνες.

Κύριε υπουργέ,
Εάν δεν δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, το οποίο οφείλεται εξ ολοκλήρου στις διαδικασίες του υπουργείου σας (1. μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί επιτροπή κοστολόγησης και 2. η κοινή υπουργική απόφαση για τις διανομές του 2007-2008 δημοσιεύτηκε στις 6 Μαΐου 2008, ΦΕΚ 787 τεύχος Β΄) σας δηλώνουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να διανείμουμε συγγράμματα στους φοιτητές την ερχόμενη ακαδημαϊκή περίοδο.

Με εκτίμηση,

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ 210Υ ΑΙΩΝΑ
ΦΙΛΩΝ ΦΙΛΩΝΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΡΑΜΑ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΡΙΚΕΡΙΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΝΩΣΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΖΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΩΔΩΝΗ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΗΣΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΡΕΜΕΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΑΛΗΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ
ΕΥΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΙΤΙΔΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑ
ΠΕΛΑΓΙΑ ΖΗΤΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΗ
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ
ΕΛΕΝΗ ΚΑΝΑΚΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΝΑΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΤΟΥΜΠΑΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΑΡΤΙ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΑΛΔΑΜΗΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
ΤΑΚΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ
ΑΝΝΗ ΡΑΓΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΑ
ΝΩΝΤΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗ
ΤΙΤΟΣ ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΡΒΑΤΗΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ
ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΒΒΑΛΑΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΒΒΑΛΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΟΚΟΛΗΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΟΚΟΛΗ
ΔΑΦΝΗ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΡΜΑΝΗΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΨΙΛΟΝΚοινοποίηση: Γραφείο Πρωθυπουργού,
Σ. Ταλιαδούρο, υφυπουργό Παιδείας
Αθ. Κυριαζή, Ειδικό Γραμματέα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης
Ν. Δουβίτσα, προϊστάμενο Δ/νσης Σπουδών & Φοιτητικής Μέριμνας,
Γ. Μάλλιο, προϊστάμενο Οικονομικών Υποθέσεων ΥΠ.Ε.Π.Θ. "


Δεν υπάρχουν σχόλια: